Een uitzendbureau starten, wat komt erbij kijken?

Wil je graag een eigen uitzendbureau starten, maar weet je niet waar je moet beginnen? Als startende ondernemer in de uitzendbranche is het belangrijk dat je alle administratieve, juridische en financiële zaken op orde hebt. Hierover heb je ongetwijfeld veel vragen, daarom heeft FlexFirst een overzichtelijk stappenplan gemaakt om je op weg te helpen! Na het lezen van het onderstaande stappenplan kun je direct van start met het opzetten van jouw eigen uitzendbureau.

Scroll om te ontdekken
aan de slag

In 6 stappen naar jouw eigen uitzendbureau

Stap 1: Jezelf oriënteren

Nog voor we dieper ingaan op alles dat komen kijken bij het starten van je eigen uitzendbureau, is het belangrijk om je goed voor te bereiden en te verdiepen in de diverse mogelijkheden. Want een goede voorbereiding is het halve werk! Op welke branche wil je jezelf gaan richten? Is dat een branche met veel kansen? En wat is jouw onderscheidend vermogen ten opzichte van andere uitzendbureaus? Ga bij jezelf na welk type kandidaten en opdrachtgevers je zoekt, hoe je gaat werven en hoe je jouw uitzendbureau op de kaart gaat zetten.

Stap 2: Ondernemingsplan opstellen

Elk jaar starten er ontzettend veel nieuwe uitzendbureaus, maar er verdwijnen er ook weer veel! Dit kun jij voorkomen met een goed ondernemingsplan. Dit zorgt voor inzicht in jouw ondernemersvaardigheden, drijfveren, doelen en benodigdheden. Wil jij jouw ondernemersvaardigheden testen? Dan biedt de Kamer van Koophandel de KvK Krachtmeting aan. Een ander vast onderdeel van een ondernemingsplan is het  marktonderzoek, waarbij je kansen in de markt gaat verkennen en onderzoekt hoe jij je gaat onderscheiden ten opzichte van de concurrentie.

Stap 3: Het financiële plaatje

Nu nog bepalen of jouw ondernemingsplan ook financieel haalbaar is! Om een uitzendbureau te starten heb je geld nodig. In de uitzendbranche is met name de voorfinanciering een grote kostenpost. Klanten betalen namelijk vaak pas later dan dat de uitzendkrachten hun salaris ontvangen. Ga na of je het benodigde bedrag kunt financieren en de risico’s wil dragen. Een andere optie is om een samenwerking aan te gaan met een partij, zoals FlexFirst, die de verloning en andere Back Office gerelateerde zaken volledig voor je verzorgd. Zo hoef je geen grote investering te doen, loop je minder risico kom je niet voor verrassingen te staan.

Stap 4: Wat heb je nodig

De eerste kosten die je maakt bij het starten van een uitzendbureau maak je voor jouw inschrijving bij de KvK en het openen van je zakelijke bankrekening. Daarnaast moet je denken aan de middelen die je nodig hebt voor het uitvoeren van je werkzaamheden, zoals een laptop, telefoon, CRM pakket en toegang tot jobboards. Andere zaken zijn voor iedereen verschillend; ga je een kantoor huren of werk je vanuit huis? En heb je een nieuwe leaseauto nodig of kan je huidige auto ook nog even mee?

Stap 5: Cursus uitzendbureau starten 

Voor het starten van een eigen uitzendbureau is een opleiding niet verplicht. Ben je onbekend in de branche, dan raden we je dit wel aan. In de uitzendbranche heb je namelijk te maken met veel wet- en regelgeving die met regelmaat verandert. Op zoek naar een opleiding in onze branche? Neem dan bijvoorbeeld eens een kijkje op de website van ARTRA, dit is een bekend opleidingsinstituut in de flexbranche. De basisopleiding uitzendprofessional omvat een aantal activiteiten, zoals; het inschrijven van een sollicitant, tarifering, kostprijsbepaling, begeleiding van de flexkracht en het toepassen van de inlenersbeloning. Helemaal klaar gestoomd? Dan kun je het SEU diploma behalen.

Stap 6: Voorwaarden, regels en kwaliteitskeurmerken

Wil jij graag profileren als betrouwbare partner bij je opdrachtgevers en uitzendkrachten? En laten zien dat je niet alleen op de hoogte bent van alle wet- en regelgeving, maar dit ook correct toepast? Dan doe je er goed aan om je aan te sluiten bij een van de brancheorganisaties, NBBU of ABU. Om hier lid van te mogen worden dien je het SNA certificaat te behalen én te behouden. Om een SNA keurmerk te verkrijgen dien je periodiek geïnspecteerd te worden door een geaccrediteerde inspectie instelling. Deze inspectie wordt uitgevoerd op basis van norm NEN 4400-1.

Een uitzendbureau starten, wat komt erbij kijken?